Hogy az UFC 4 milliárd dolláros eladása az árnyékból a főáramba utazott

Megerősítést nyert, hogy a jelenlegi tulajdonosi csoport teljesítette azt, amit elhatározott: a formázó küzdelem egy igen jövedelmező, 21. századi sportágba került. Ez az eladás bizonyítékot jelent, ha szükséges, hogy a szervezet ma már határozottan a főáramban van.

Las Vegas kaszinó mágnás testvérek, Lorenzo Fertitta és Frank Fertitta III, sógorral Blake Sortini, 2001 januárjában megvásárolta az UFC eszközeit 2 millió dollárért. A volt harcos menedzser, Dana White nevezték elnököt és napi üzleti tevékenységet folytatott. Tizenöt évvel később a kontraszt feltűnő.Szombaton a bajnokság 200. nagybérleti rendezvénye több mint 18 000 rajongót vonzott az UFC Las Vegas-i szülővárosában lévő T-Mobile Aréna számára. a jegyek eladásából származó bevétel 10,8 millió dollár volt. Az UFC 4 milliárd dollárért eladta a Dana White-t, hogy elnökként maradjon tovább.

Nehéz megmondani, hogy a WME-IMG pénzügyei és potenciális felfelé nézzenek – UFC magántulajdonban van – kivéve, hogy azt mondják, hogy a Fox-szel való TV-üzletködése csak jövedelmezőbb lehet – mondta Brandon Ross, egy elemző, aki a BTIG pénzügyi szolgáltatási üzletágát fedezi. “Amióta aláírták a Fox-szal kötött megállapodást, a sport sokkal népszerűbb lett és a zeitgeist nagyobb része” – mondta Ross. “Az emberek tényleg beszélnek az UFC-ről a munkahelyén, ami nem olyan, amire az emberek pár éve tettek.Azt kell gondolnod, hogy lesznek olyan szép lépcsőfokok azokban a televíziós műsorokban, amelyek növekedést eredményeznek. “A felszólalással, hogy az UFC-t gyakran a magukat harcosok – például Matt Mitrione – bírálják, a fizetési skála óriási különbségei miatt elég népszerű, hogy a legmagasabb tehetségek képesek nagy nyereményeket is kiszabni: Brock Lesnar haza vitt 2,5 millió dolláros szombati küzdelmet.

Szóval, átalakul? A Zuffa LLC-nek, az olasz szónak nevezett, “selejt” vagy “harc” kifejezésre nevezett parancsnoksága alatt az UFC elindult az árnyékból.Ezzel Zuffa sikeres és egyedülálló üzleti modellt készített az UFC számára, de ezzel a sikerrel el kellett hagynia néhány alapítóját.

“Ez nem látvány”, Lorenzo Fertitta 2001-ben, az egyik legkorábbi interjújában, mint az UFC vezetője. “Ez egy sport. Nos, ez azt jelenti, hogy a harcosokra kell összpontosítanunk.Annyira szeretem az UFC-t – és alapvetően azt vettem, amit a három betű és a logó vettem – értem, hogy nem feltétlenül csak az UFC, hanem a sportolókról van szó. “

A Fertittas-tól rebrand és az UFC növekedésének alapjaira támaszkodva, a hírhedt és lenyűgöző ketreczáró vállalat hamar kovácsolta a negatív média figyelmét, amely az Octagon véres erőszakára és a politikai ellenzékre összpontosított olyan államoktól, mint New York, amely az UFC-t eddig az év elejéig teljesen tiltotta, és olyan figurák, mint John McCain szenátor, aki hasonlította össze az emberi koktélezést és javasolta, hogy betiltsa a kábeltelevíziózást. A vadászat újratöltve: hogyan az MMA és az UFC meghódította a világot | Andy Bull Bővebben

2016-ra az UFC eléggé megnövekedett a sportrajongók körében ahhoz, hogy a sport történetében a szervezet legdrágább eladásait rögzítse.Minden egyes állam az Egyesült Államokban elfogadta a vegyes harcművészeti szabályozás szabályozását. Ez a legitimitás a Zuffa lobbitevékenysége, és Marc Ratner felvétele a Nevada Állami Atlétikai Bizottságból, hogy vezesse a szabályozási díjat. A 2001-es Nevada-i áttörés kulcsfontosságú volt az UFC-nak a kábeles fizetésképtelenné történő visszatéréséért, amely segített meggyőzni a szponzorokat és a vállalati Amerikát, hogy terméke megfelel a tömegközönségnek.

Más újítások, például a vadul a népszerű Ultimate Fighter, egy valóságos TV-sorozat, amely követte a versenyzőknek az UFC-szerződés megszerzésére tett kísérleteit, tovább vitte a szervezetet a főáramba.Az UFC elnyerte elismerését is annak eltökéltségét illetően, hogy női sztárjaik egyenlő számlázást adjanak férfi munkatársaikkal: például Ronda Rousey vitathatatlanul olyan nagy rajz, mint Conor McGregor társfuvevő. És akkor ott van a közönség. Az UFC küzdelmek olyan hűséges fiatalokat vonzanak, akik évente több százmillió dollárt vásárolnak fizetésképpel, és vonzóak a hirdetők számára. Az erősen millenniumi demográfiai adatok segítettek megszilárdítani az MMA növekedését, nemcsak az USA-ban, hanem a világon is. És ez a csoport a WME-IMG – amely szintén Rousey-t képvisel – és partnerei remélik, hogy elérik az UFC tartalmát.A hagyományos médiavállalatokhoz fűződő fellebbezés elég erős volt ahhoz, hogy a cég egyik versenyzője a Dalian Wanda csoport volt, a kínai konzorcium, amely a közelmúltban megvásárolta a filmstúdiót a Batman és a Csendes-óceáni Rim filmek mögött, a Legendary Entertainment-ben.

A Moody’s Investors Service beszámolója megerősítette a vállalat nemzetközi terjeszkedési potenciáljának értékét. “Úgy gondoljuk, hogy Zuffa egyik legnagyobb növekedési lehetősége a nemzetközi piacokon van, ahol az MMA néhány legerősebb követője, köztük Japánban, Brazíliában és más latin-amerikai és nyugat-európai országokban” – írta az elemzők. “A Moody’s megjegyzi, hogy a Zuffa eseményei egész évben vannak, és nem kötődnek bizonyos csapatokhoz [mint más amerikai sportok], és ennek eredményeképpen a vállalat egyedülálló rugalmassággal rendelkezik a nemzetközivé válás terén.Az UFC várhatóan könnyebben fog elterjedni Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában, mint más amerikai sportok, és a Zuffa jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a sport nemzetközi terjeszkedésének és növekvő piaci részesedésének növelését. “

Ez egy olyan márka is, amely jól működik a televíziót követő világban, ahol a hirdetők televíziós eseményeket keresnek, hogy a márkaikat az arénákon és a stadionokon kövessék, azzal a céllal, hogy elnyomják a nézőket: “A helyszíni szponzorálás és bevételszerzés nagyon fontos most”. Ross mondta. “Ez azért fontos, mert a televíziós hirdetők egyre nehezebben találják meg a televíziók közönségét.”

A Fertittas és a Fehér még gazdagabb férfiak, mint egy hete (Flash, az Abu Dhabi kormányának vállalkozása, 2010-ben 10% -ot vásárolt, és továbbra is ellenőrzi ezt a százalékos arányt) – de mi a jövő a férfiak számára, akik UFC-t csináltak, ami ma?Lorenzo Fertitta lemondott a kaszinó üzletágról, hogy 2008-ban elnökként és vezérigazgatójaként teljes körűen csatlakozott az UFC-hez. A lépés jelentős bővülést jelentett a vállalat számára, amely túllépte a pusztán harci promóciót egy olyan tartalomszolgáltató számára, amely több ezer órányi televíziós és online streaming szolgáltatásokat.

A WME-IMG-nek adott értékesítés, amely a Sports Business Journal szerint a legnagyobb tulajdonosi részesedést biztosította az UFC-ben és a működési kontrollban, a Fertitta várhatóan lemond UFC, és összpontosítson a Red Rock Inc, a család állomás kaszinóinak új cégnevére. Áprilisban a Red Rock kezdeti nyilvános ajánlattételénél a Fertitta ötéves munkaszerződést kötött a társasággal. Több más vezetőt is elvárnak, hogy elhagyják a Zuffát a Red Rocknak.Arra a spekulációra is sor került, hogy a Fertitta érdekelt lenne az NFL Oakland Raiders kisebbségi tulajdonosaivá válni, ha Las Vegasba költöznének. A média elnyomásának riasztó gyakorlata a nagy álmodozó UFC-t kicsinek látja. Tovább

A fehér azonban továbbra is UFC elnökként marad (becslések szerint 360 millió dollárt tett a 9% -os részesedéséből). Nehéz elképzelni az UFC-t fehér nélkül, aki vasárnap megerősítette az üzletet több média számára. Fehér kijelentette, hogy hiányozni fog a Lorenzo Fertitta-val folytatott munka során, bár azt javasolta, hogy a WME-IMG a megfelelő partnerek az UFC vezetésére a jövőben. White hírneve előzi meg őt. Az ő javára, Fehér hatalmas harci promóter karizmáját kelti el, ami az.De ő is hajlamos arra, hogy elsőként ugorjon a szervezet spáciáiba: például 2009-ben bocsánatot kellett kérnie, miután homofób és szexista lelkeket használt a médium tagja ellen.

Van egy új, hasonlóan színes főnök a városban a csoport megszerzése. Ari Emanuel, a WME-IMG társ-vezérigazgatója a HBO Entourage-jában az Ari Gold hírhedt volt.

Az eladásról szóló hírek nem sokkolt. Mivel az MMA bennfentesek a múlt héten Las Vegas-ban esődtek le az UFC legforgalmasabb 2016-os szakaszán – csütörtöktől vasárnapig három harci kártyát vezettek be, amelyek négy címsort tartalmaztak, valamint egy hatalmas rajongói egyezményt – várakozás meredt rá, hogy tulajdonosi változás hamarosan kiderült.Zuffa határozottan tagadta, hogy minden eladás befejeződött, és az UFC-vezetők annyira elmentek, hogy egy belső feljegyzést adjanak az alkalmazottaknak. Mind a Lorenzo Fertitta, mind a White a múlt héten ismét felvételt készített, tagadva, hogy az UFC-t eladták. De vasárnap a macska kifogyott a zsákból. A pénzügyi megtérülés alapján Zuffa azon döntése, hogy eladja a 2015-ös rekordot követően, amikor az UFC több mint 600 millió dolláros árbevételt hozott, értelme volt.Azonban a Fertittas motivációi, hogy kilépjenek a harcművességből, túlmutatnak a pénz megfontolásán.

Míg a kapu bevételei, az áruk számai és a fizetős megtekintés továbbra is virágoznak, különösen, mint a McGregor és a Rousey hogy csak az utóbbi időben fordulnak el a dinamika ahhoz a pontig, hogy az UFC – a szövetségi jogszabályok, a trösztellenes perek, a harcos alapú szakszervezet vagy az akarat ereje révén – kényszerítheti az UFC-t arra, hogy megváltoztassa üzleti tevékenységét. Még mindig vannak aggodalmak a harci fizetés ellenében – a pénztárcák még mindig jóval alacsonyabbak a boxok legnagyobb nevénél – és az UFC hírhedt abban, hogy néha megtiltotta az újságírókat (köztük az egyik Guardian szokásos íróját), akik nem vonják be a pártvonalat.

Ezt a hátteret az új tulajdonoscsoportnak kell navigálnia.A bizonytalanság ellenére a WME-IMG és partnerei úgy tűnnek pozícionálva, hogy elnyerik a Zuffa kemény munkájáért járó jutalmakat, amikor az UFC 2018-ban befejeződik a Fox joggal létrejött közvetítési joga. A tárgyalások egy új üzletre vonatkoznak, lényegesen több pénzt, mint a 2011-ben aláírt hétéves üzlet. Zuffa az UFC-t globális márkává tette, bár még nem nyitotta ki az ajtókat Kínában. Júniusban a WME-IMG bejelentette, hogy kiterjeszti elérését a sport- és szórakoztatóipari termékekkel Kínában, és az UFC tartalmával, mint eszköz, ez a fajta megoldás nagyon jól illeszkedne a szórakoztató erőműhöz.