Rio 2016: tíz dolog, amit tudnia kell a játékokról – a hibákról a Bolt-ra

Nawal El Moutawakel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság főfelügyelője elmondta, hogy Rio a “szívesen fogadja a világot”, de más megfigyelők kevésbé biztosak. Brazília pénzügyi válsága azt jelenti, hogy a különbözõ helyszíneken nem sokféle megközelítést fogadtak el, amelyek közül sokan még mindig épülnek. Míg több tucat teszteseményt rendeztek, nézőkkel és nézők nélkül, az olimpiai stadion környékén még mindig egy építési helyszín hasonlít, és a velodrome nem fog először látogatókat látogatni a verseny első napjáig. Az infrastruktúra szempontjából a Rio földalatti metrórendszere 4. sorának tervezett kiterjesztése messze elmarad a menetrendtől, de a Rio közlekedési titkára, Rodrigo Vieira elmondta, hogy napi 8000 munkatársa van, és “teljesen biztos abban, hogy mindent megteszünk augusztus 1-ig “.Ez egy nevetséges, szoros határidő, és ha Vieira optimizmusa bizonyítja, hogy alaptalan közlekedési káosz tűnik elkerülhetetlennek. Mindenki megbetegszik a vitorlázáson?

Lehetséges. Az olimpiai vitorlázó rendezvényeket Guanabara-öbölben, a szemetet, a kezeletlen szennyvizet és az esetleges holttestet célzó dömpingterületen kell megtenni. A német tengerész Erik Heil műtéten kellett átesnie, miután tavaly augusztusban tesztvízi rendezvényt követően egy húsevő vírust vett fel, míg az öt hónapos Associated Press elemzés minden olyan helyszínen, ahol 1400 sportoló vesz részt vízzel, veszélyesnek bizonyult a vírusok szintje.Az Egyesült Államok evezős csapata remélik, hogy csökkenti az esélyét a betegség viselésére védő öltözékek, míg a triathlonok és a maraton úszók versenyezni a Copacabana Beach surf, ahol “a fertőzés esélye nagyon valószínű” szerint Kristina Mena, szakértő a vízben vírusok a Texas Egyetem Egészségtudományi Centrumában. Az elmúlt évben az Olimpiai Világszervezet és az Egészségügyi Világszervezet tisztviselői flip-floppot ígértek a vírusellenőrzés elvégzésére, miközben csöndesen elrejtették az öböl tisztítására irányuló sok trumpett tervet. Vajon bárki kapja a Zikát?

A legtöbb amit általában az agresszív Aedes aegypti szúnyog továbbít, izolált esetek voltak a Zika vírus vérátömlesztéssel vagy szexuális érintkezéssel történő elterjedése.Noha a vírus elkövetése után betegségben szenvedő betegek enyhe tünetei, a Zika mikrocefáliához fűződő kapcsolata olyan állapot, amelyben a csecsemők a fejfájás abnormális kicsiségével születtek, legitimálta a fertőzéssel foglalkozók aggályait. Bár Brazília Zika “forró zóna”, Rio messze van a kitörés epicentrumától, és a hűvös, száraz augusztusi klíma jelentősen csökkenti a szúnyogok átvitelének kockázatát. Az olimpiai szervezők is kezelték a helyszíneket a rovarölő szerekkel a kockázat további minimalizálása érdekében. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint az olimpia során az Rio-i utazóknak “nagyon alacsony kockázata” van, melyet az Egészségügyi Világszervezet egyetért azzal, hogy az éjszaka közepén zajlik majd?

Nem minden.A Rio négy óra múlva van az Egyesült Királyság mögött, ami azt jelenti, hogy a BBC élő közvetítésének időpontja: 13.00 és 04.00 között, napi csúcspontú csomaggal, amely a BBC reggelit a Játékok időtartamára váltja fel. A nyitó és záró ünnepségek mind az Egyesült Királyságban éjfélkor kezdődnek, míg a Nagy-Britanniában és Írországban a TV-nézőknek éjfél után kell maradniuk, hogy elkapják a legtöbb felvételi és pálya menti eseményeket. A pályán mind a férfiak, mind a nők 100 méteres döntője körülbelül 2.30 órakor ér véget, míg Mo Farah a mi kis óráinkban is megvédi 5000 és 10 000 méteres címét. Azok számára, akiknek szüksége van a szépség alvására, nem kell csalódniuk, az evezés, a pálya kerékpározás és a torna rajongói különösen jól érzik magukat lefekvés előtt.Az eredményeket elkerülő játékosok valószínűleg négy órás visszajátszást fognak követni a BBC1 lefedettségétől minden este 9.15-kor minden reggel. Vannak olyan orosz versenyzők?

Az összes orosz versenyző és számos úszót tiltottak a sok nyilvánosságra hozott, állami szponzorált doppingprogramnak köszönhetően, bár a hosszú jumper Darya Klishina “neutral” zászló alatt versenyzett, mert az Egyesült Államokban van. A sípoló és a 800 méteres futó, Yuliya Stepanova szintén el lett távolítva, de mostanra hiányzik a NOB tilalma, mivel az orosz sportolók, akik korábban felfüggesztették.Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megtagadta az általános tilalom bevezetését, az egyes szövetségeknek hagyta, hogy az oroszok engedélyt kapjanak arra, hogy versenyezzenek, miután a sportbíróság elé terjesztették a ratifikációt. A többség ezt megtette, bár evezős és kenuzás csapataik súlyosan kimerültek. Több mint 100 orosz eredeti 387-es csapat nem ment fel a Moszkva Sheremetyevo repülőtérről a Rio-ba, és sokan közülük még mindig hazatérhetnek anélkül, hogy versenyeznének a Gamesben. A GB csapata a 29 aranyérmét Londonban végzi?

Szinte biztosan nem.Bill Sweeney, a brit olimpiai szövetség vezérigazgatója a “nagy tizenévesek vagy a korai 20-as évek” aranyérmét vette előre, olyan számokat, amelyek megfelelnek a Gracenote elemzésnek, amely a GB csapathoz képest 18-an is előrejelzi, még az orosz úszók és a pályák nélkül is sportolók. Az öt eseménysorozat – pálya, súlyemelés, boksz, gimnasztika és csapatjátékok – több mint egy évszázados nyári olimpiai játékok, az egyetemi kollégium által kidolgozott, London londoni Nigel Balmer statisztikus elemzésében számoltak ki, hogy bármely fogadó ország számíthat hogy háromszor annyi érmet nyerjen, mint a szokásos, a nagyobb befektetések, a partizánok helyi támogatása és az egyes sportokat megítélők részéről elfogultsága miatt.Az otthoni előnyök kihasználása nélkül a brit sportolóknak mindössze 29 aranyérmet kell elnyerniük a Rio-ban. Vezető politikus lesz a megnyitó ünnepségen?

A négy évvel ezelőtt londoni londoni lendületes tényező ellenére George Osborne-t az olimpiai stadionok tömege bátorította, és a magas rangú brazil politikusok valószínűleg hasonló visszaéléseket fognak elviselni a Rio-i Játékokon. Dilma Rousseff nem lesz köztük; az elnök jelenleg küzd a követelésért, és bojkottálja a megnyitót elődje, Lula da Silva mellett. Júniusban a Rio de Janeiro állam kormánya bejelentette, hogy “a közbiztonság, az egészségügy, az oktatás, a mobilitás és a környezetgazdálkodás teljes összeomlását” okozó “közveszélyes állapot”.Az olajcső miatt a Rio pénzügyileg megromlott, és az emberei felháborodtak, hogy az olimpiát kiemelten kezelik a sürgetőbb közérdek miatt. Az orvosegyesület, a SinMed, panaszt nyújtott be a kormányzóhoz, Luiz Fernando Pezãohoz, aki úgy tűnik valószínűleg fogadja a vevőt, mint az olimpiai fáklya viselője, aki a közelmúltban vízre dobta a tüntetőt. Mi lesz a három legfontosabb dolog Véletlenül vagy a tervek szerint a boxgyógyászok mindenképpen legalább egy rendkívüli döntést hoznak Olimpiai Játékokon, és Roy Jones Jr valószínűleg a legmagasabb szintű áldozata a híres ” idioszinkratikus módszerek “.Mielőtt professzionális harcosként kezdte pályafutását, Jones elveszett a helyi fiú Park Si-hun kezében az 1988-as Szöuli Játékok világos-középsúlyú döntőjében, annak ellenére, hogy a játékos 86 lövést adott az ellenfelének 32-re. Eközben az atlétika hogy a Team GB relécsapatainak megdöbbentő képtelensége, hogy eleget tegyen, amit úgy gondolja, hogy egy meglehetősen egyszerű feladatnak kell lenni, hogy egy bázisát a kezdőblokkoktól a célvonalig szállítsák anélkül, hogy leesett volna, szintén olimpiai irritáció forrása a brit nézőknek. A BBC újságírók és a brit olimpikonok által készített, de rosszul teljesített interjúk, amelyeket a brit olimpikonok is véghezvittek, túl hosszú ideig is rácsosak lesznek. Mi lesz a három dolog, ami a legvalószínűbb, hogy mosolyogni fog?

Csak három? Pfft. A megnyitó ünnepség.Usain Bolt buta vigyora. A szenvedélyes fogadtatás azt jelentené, hogy a szerencsétlen sportolók végső soron befejezik a melegét, miután a győztes lezuhant és visszament az olimpiai faluba. A súlyemelők leeresztik a súlyzót. Az elkerülhetetlen Luz Long a szélsőséges sportosodás pillanata a politikai cinizmus ellen. A több száz szamba táncos látványa az extravagáns fejdísszel a Játékok megnyitóján. A Pelé mindenütt. A kötelező fájó vesztes, aki egy hiábavaló ember vagy egy nő tiltakozását állítja. Sir Bradley Wiggins könnyű hűvössége. A hír, hogy a kábítószer-csalás megtörtént. A tornyok alá esnek. Az amerikai sprinter Justin Gatlin szarháza. A gimnasztók nem esnek át. A szokásos kamikaze a BMX kerékpárverseny első sarkában. Különböző sordidások meséi az olimpiai faluban.Vladimir Putyin szokásos savanyú szőlője. És természetesen a záróünnepség.Az Ausztrália megverte Yorkshire-t az éremtáblázatban?

Az ausztrál úszócsapatnak a 2012-es londoni csúcsteljesítménye miatt egy Leeds-alapú vád követte, hogy Yorkshire az Aussies az érmek asztalánál a Játékokon félúton. Jessica Ennis-Hill, Luke Campbell és Ed Clancy között voltak, akik részt vettek hét arany, két ezüst és három bronzérmének megszerzéséhez, míg Ausztrália végül két helyet ért el Isten saját országa fölött. több érmet nyert vesztesek. Nem valószínű, hogy olyan szűk verseny lesz Rio-ban.Campbell nem fog megvédeni a címét, míg a Leeds-i születésű Nicola Adamsnak olyasmit kell tennie, amit az olimpiai történelemben csak egy bokszoló tett, ha ő megtartja. Az amerikai adatszolgáltató Gracenote megjósolta az ausztráliai érmetáblázat negyedszeres befejezését, a GB csapatot megelőzően.